Köles, a szépítő gabona
A gabonafélék képezik az ételeink alapvető részét. Szinte minden ételben jelen vannak valamilyen formában. Vannak ismertebb és kevésbé ismert, vagy legalábbis kevésbé népszerű gabonafélék is.
Azonban az utóbbiakról tudnunk kell, hogy gyakran egészségesebbek, mint a jól ismert és rendszeresen fogyasztott társaik. A köles már a honfoglalás idején is fontos tápanyaga volt a Kárpát-medencébe érkező magyaroknak. Az idők során azonban néha feledésbe merült, néha pedig ismét felfedezték.
Igen magas a vastartalma és más ásványi anyagokban is bővelkedik. A magas szilícium és kovasavtartalma miatt fontos szerepe van a haj, a köröm és a fogak egészségének megőrzésében. Feszessé és fényessé teszi a bőrt.
Ezért a kölest gyakran emlegették a szépítő gabona néven is. Kalóriatartalma elhanyagolható, viszont a rostanyagok miatt már egy kis adag elfogyasztása is a telitettség érzését adja. Ezért ideális étel a fogyókúrázóknak. A köles főételek mellé köretként remek választás, de desszertek is készíthetőek belőle.