Mikor lehetséges a kötelező biztosítás váltás?

Magyarországon 13 biztosító vesz részt az autósokért folytatott versengésben, ennyi társaság nyújt kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, de mivel a tarifák meglehetősen eltérőek, így a kötelező biztosítás váltás lehetősége sok gépkocsitulajdonost foglalkoztat. Azonban ezt nem lehet megtenni bármikor az esztendő során.

A Biztoshely biztosítási portál is felhívja a figyelmet arra, hogy biztosító váltás lehetősége minden évben egy alkalommal aktuális. Ez az opció csakis akkor áll fenn, ha az aktuális biztosítási szerződésnek bármelyik fele szeretné megszüntetni az együttműködést. A változtatásra lehetőséget adhat az is, ha az ügyfél autót cserél, vagy ha az aktuális biztosító lényegesen megemeli az árakat.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy az év közbeni kötelező biztosítás váltás szigorú szabályokhoz van kötve. A szabályok között szerepel, hogy az új biztosítás megkötése előtt az előzőt le kell mondani és erről igazolást kell szerezni. Probléma nélkül a biztosítási szerződéskötésünk évfordulójához közeledve nyílik lehetőségünk váltani.

Melyek a kötelező biztosítás váltás szabályai?

Természetesen, ahhoz, hogy megérje a kötelező biztosítás váltás, kedvezőbb ajánlatot kell találnunk, különben semmi értelme nincs a változtatásnak. A biztosítótársaságok által hirdetett akcióknak köszönhetően, akár 10-30%-kal is kedvezőbb lehet számunkra az új kötelező gépjárműfelelősség biztosítás szerződésünk, mint a már meglévő.

Ezért érdemes utánajárni, például a Biztoshely biztosítási portál kalkulátorának használatával annak, hogy mely társaságok mennyiért kínálják ezt a terméket. A biztosítótársaságok bármikor, év közben akár több alkalommal is változtathatják a tarifákat.

Ha a díjkalkulátor alkalmazásának köszönhetően megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő ajánlatot, csak annyit kell tennünk, hogy minimum 30 nappal az aktuális szerződés lejárta előtt értesítsük a jelenlegi biztosítónkat írásban, személyesen vagy faxon, egy felmondó nyilatkozaton keresztül a biztosításunk megszüntetéséről.

Kötelező biztosítás váltás további információk

Fontos olyan biztosítót választani, amelyik megbízhatóan és gyorsan megtéríti az esetleges károkat. Az említett portálon segítenek a szakértők, ha erre igényünk van. Többek között az aktuális szerződésünk felbontásával sem kell foglalkoznunk abban az esetben, ha a Biztoshely weboldalán kötjük meg az új kontraktust, hiszen a portál munkatársai ezt elintézik helyettünk.

Abban az esetben, ha mi szeretnénk a felmondást intézni, figyelnünk kell arra, hogy a felmondó nyilatkozat időben megérkezzen a biztosítóhoz, mert ellenkező esetben a szerződés automatikusan meghosszabbodik 1 évvel. Ajánlott megőrizni a másolatot, mert vitás esetben csak ezzel tudjuk igazolni, hogy megtörtént a felmondás.

A legegyszerűbb, ha a Biztoshely biztosítási portál hathatós segítségével intézzük a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás minden lépését, ugyanis az itt dolgozó szakemberek mindenben támogatnak bennünket. A díjkalkulátor alkalmazásával bárhol megtekinthetjük az aktuális biztosítói tarifákat, és kiválaszthatjuk a legkedvezőbbet.