Érvek az olaszrizling mellett
Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy lehetőségünk nyílik saját magunk megtermelni azt az italt, ami az ünnepi vagy a hétköznapi asztalra kerül, érdemes jól megválasztani a fajtát. A szőlő számos típusából válogathatunk, mert a jó talajnak köszönhetően, az olaszrizling is könnyedén megterem. Sőt, annyira jól érzi magát, hogy bizonyos esetekben még jobb termést hoz, mint az eredeti otthonában.
Ez egy késői érésű, 90-140 gramm átlagtömegű fürtöket termő, kiváló minőségű és igazán meleg fekvésű helyeket kedvelő fajta. Maga a szemek aránylag kicsik és fehérszőlő révén, a színük megérve szép sárgásra váltanak át. Mivel a húsa puha és bőséges levet tartalmaz, nagyon könnyen felhasználható a bor készítésére.
Az olaszrizling jó termőhely esetén, nagymennyiségű cukrot képes összegyűjteni magában, aminek következtében kimondottan ízletes, amíg soványabb termővidékeken durvábbak és harapósak tudnak lenni. Mindezektől függetlenül, az ebből a szőlőből készült bor nagyon ízletes és finom, ezért érdemes megkóstolni.