Edzés előtt vagy után érdemes fehérjeport inni?

fehérjepor

Fehérjepor

A fehérjeporok fogyasztását voltaképpen minden fizikai és szellemi igénybevétel esetén ajánlják a szakemberek. Régebben csak a versenysportolók használták ezeket, de ma már nagyon könnyen hozzájuthat bárki, aki úgy érzi, hogy szüksége van egy kis proteinforrásra. Erről a www.intenset.hu weboldalon olvashatsz bővebben. Fogyókúra, alak- és izomformálás esetén is javasolt a fehérjeporok alkalmazása, mivel nagyon sokat segítenek a céljaink elérésében. Nagy támogatást jelent abban is, hogy megfelelően szálkás izmaid alakuljanak ki.

A manapság megvásárolható fehérjék egyszerűen csodálatosak. Elsősorban azért, mert selymes, lágy és extra finom az ízük, egyáltalán nem olyanok, mint a régi, cementporra hasonlító tojásfehérje készítmények. Fogyasztásuk igazi jutalom egy erős edzés után, sőt, desszertként is megállják a helyüket. Számtalan finom ízesítésben vásárolhatóak meg, mint például vanília, csokoládé, kókusz, keksz stb. Garantált, hogy a felhozatalban mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő fajtát.

Mit nyújtanak még a fehérjeporok?

Nyilván nem csupán az ízéért fogyasztunk fehérjeport, hanem azért is, mert egyéb csodákra szintén képes. Nagyon jó választást jelent, mivel a segítségével úgy érhetünk el izomgyarapodást, hogy közben nem áll le a fogyás. Pedig általában a fogyás során mindenhonnan veszítünk anyagot, zsírból, izomból egyaránt. De az izmok szépek és hasznosak, ezért jó, ha az utolsó rostocskát is megőrizzük.

Ehhez kapunk nagy támogatást a fehérjeporoktól. A sportolóknak egy-egy kemény edzést követően regenerálódniuk kell, ami könnyen elérhető a fehérjepor, különösen a BCCA-t is tartalmazó változat fogyasztásával. Summa summarum, a fehérje táplálékkiegészítő segíti a munkánkat, hozzájárul a célunk mihamarabbi megvalósításához és rendkívül finom is.

A protein alapvetően is szükséges a szervezetnek, elengedhetetlen annak egészséges működéséhez. A modern fehérjeporok készülhetnek tejből és tejmentes változatban, utóbbiak növényi vagy tojás alapon. A tejből előállított proteinporok jól oldódnak és kifejezetten ízletesek. Érdekességük, hogy az emésztésükhöz több energia szükséges, mint amennyit tartalmaznak.

Mennyi fehérjeport fogyasszak?

Minden esetben ajánlott megnézni a leírást a proteinpor dobozán ahhoz, hogy tudd, mekkora mennyiséget ajánl belőle a gyártó. Lényeges kérdés továbbá, hogy mikor fogyaszd? Mivel a szervezet egyszerre csak maximum 30 grammot képes megemészteni, lebontani, ezért az a legoptimálisabb, ha a nap folyamán egyenletesen történik a bevitel.

Ideális időpont erre a reggel, ébredés után, mert éjszaka semmilyen tápanyaghoz nem jutunk, hacsak nem fosztogatjuk a hűtőszekrényt az éj leple alatt. A reggel fogyasztott protein nagyon jól hasznosul. Ugyanakkor kitűnő időpont az edzés utáni fehérjepor fogyasztásra, mert a gyakorlatok végzése közben az izmok teljesen kiürítik a raktáraikat és félő, hogy táplálék híján a saját izomszövethez nyúl a test.

Amennyiben késő este érkezel haza vagy ennél valami finomat, akkor is érdemes inkább egy protein shake-t elfogyasztanod, mint valami hizlaló ételt. Vigyázz, hogy napközben a gyorsabb felszívódású, este pedig a lassabban hasznosuló változatokat fogyaszd!