A rönkhasító felgyorsítja a tüzelő előkészítését

A tűzifával történő fűtés valódi reneszánszát éli, azonban egyáltalán nem mindegy, mekkora erőfeszítést igényel az előkészítése. Egy jól megválasztott rönkhasító például hatalmas segítséget jelenthet, hiszen a használatával rengeteg időt és energiát megspórolhatunk.

A nagyobb fadarabok kézi erővel történő feldarabolása ugyanis hosszadalmas és roppant fárasztó folyamat. Emiatt aztán otthoni, időszakos felhasználásra is jó döntés egy rönkhasító, mindössze azt kell meghatároznunk, melyik modell a legoptimálisabb a szokásainkhoz és a rendelkezésre álló alapanyagokhoz. Választhatunk vízszintes, illetve függőleges kivitelt is, ám ennél sokkal lényegesebb, hogy a technikai paraméterekre kellő hangsúlyt fektessünk. A legnagyobb jelentőséggel a rönkhasító kapacitása bír. Ettől függ, mekkora hosszúságú fadarabbal képes megbirkózni a gép.

Ugyancsak kardinális kérdés a hasító erő is. Ez minél magasabb, annál nagyobb teljesítménnyel bír a masina, azt azonban tartsuk szem előtt, hogy legtöbbször már a 4 tonnás nyomás is elegendő!