A japánok karcsúságának egyik titka az agar-agar
A japán legenda szerint, ezt az egyedülálló terméket egy fogadós fedezte fel, aki azt tapasztalta, hogy egy hideg téli éjszakán a kint kiöntött tengeri moszat leves megdermedt. A vendéglős fogta a maradékot és nagy meglepetésére megállapította, hogy több vízzel felforralva kocsonyát lehet belőle készíteni.
Az azóta agar-agar néven ismertté vált anyag pedig fokozatosan bekerült a diétás gasztronómiai alapanyagok közé. Mára egészséges kiegészítője lett a fogyókúráknak, mivel alacsony a kalória-, a zsír-, a cukor- és a szénhidráttartalma. Az étvágycsökkentő agar-agar főleg vízben oldódó rostokból áll. Magához vonzza és felszívja a vizet, nagyon kevés kalória mellett növeli a tömeget, ami teltségérzetet ad és lehetővé teszi, hogy az emberek csökkentsék az ételek fogyasztását.
Ahogy az agar-agar a szervezetben utazik, a gyomorban felszívja a glükózt is, gyorsan áthalad az emésztőrendszeren, így gátolja annak zsírként való tárolását. Az agar-agar elősegíti a zsírraktározás megakadályozását is. Ez olyan termék, amire sok japán nő esküszik.