A konyak ami egy brandy

Konyak vagy brandy?

Konyak vagy brandy?

Létezik egy ital, amelyik majdnem minden francia ember otthonában megtalálható. Ugyanúgy, ahogy a whisky az amerikai asztalokról nem hiányozhat, úgy a konyak sem hiányozhat a franciák asztaláról.

Bármi lehet, ami egy franciát élete folyamán ér, ez az ital mindig vele van, ebbe fojtja bánatát, vagy éppen tölti örömét. Mi is ez az ital, talán egy brandy? Nem ilyen egyszerű a dolog. Bár mind a kettő égetett szeszes ital, amit borpárlatból készítenek, mégsem ugyanaz a kettő.

Ha érdekesen akarunk fogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy minden konyak lehet brandy, de nem lehet minden brandy konyak. Ez kicsit zavarosnak tűnhet, de igazából nagyon is egyszerű.

Arról van szó, hogy csak azon ital nevezhető konyaknak, amelyik nagyon szigorúan meghatározott technológiai folyamatok során készül el, csakis bizonyos szőlőfajtákból és mindenképpen francia tölgyfából készült hordókban érlelik, legalább két éven keresztül. Ez a hordó, amiben érlelik, egy olyan fontos tulajdonsággal bír, hogy minél tovább van benne a konyak, annál sötétebb barnává változik.