A Metaxa számos változata

Metaxa

Metaxa

A görögöknek sok különleges italuk van, amiket szerencsére már itthon is meg lehet kóstolni, nem kell feltétlenül elmenni a görög tengerpartig. Például a Metaxa nagyon sokféle változata kapható Magyarországon is, amiket egyébként az EU csak alkoholos ital kategóriába sorol, mert összetétel szerint egyik párlatfajta jellemzőinek sem felel meg.

Borpárlatot, muskotálybort, néha hozzáadott alkoholt és különféle fűszereket is tartalmaz a Metaxa, ami egy olyan izgalmas elegyet alkot, hogy elsőre mindenkinek eláll a szava tőle. Azt is tudni kell, hogy a különböző típusai más-más íz-élményt tartogatnak, így egyetlen fajtánál nem érdemes megállni, ha ízlik valakinek a Metaxa, de akkor sem, ha első alkalommal nem igazán barátkozik meg vele.

Ha a kevesebb csillagos Metaxa nem jött be, attól még lehet, hogy a 7 vagy 12 csillagos a kedvenc italai közé fog tartozni, sőt, akár fordítva is történhet a dolog. Az is lehetséges, hogy inkább a Grande Fine, a Private Reserv, az Angels’ Tresuer vagy az Aen fogja elvarázsolni, tehát érdemes kísérletezni.

Ellenben, ha a mézes ízesítésű vagy a szintén görög italkülönlegességgel kötött házasságból született Metaxa Ouzo nedűt akarná megkóstolni, akkor kissé tovább kell mennie a magyar határnál, ugyanis ezeket hazánkban nem forgalmazzák.

Viszont, ha nyáron a Földközi-tenger partjára tervezik a nyaralást, akkor a Metaxa ezen utoljára felsorolt típusait is sorra veheti egy-egy finom halétel vagy egyéb görög fogás mellé, esetleg után. Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, mert a görög ételek és italok olyan élményekkel gazdagíthatják, amelyekre sehol máshol nem tehet szert!

Print Friendly, PDF & Email